Καθηγήτρια Μαρία Μιμίκου

Η Μαρία Μιμίκου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει ιδρύσει το Κέντρο Υδρολογικής Πληροφορίας (CHI). Έχει μεγάλη εμπειρία (35 έτη) στις επιστημονικές περιοχές της διαχείρισης υδατικών πόρων, του σχεδιασμού και λειτουργίας υδατικών συστημάτων, της αστικής, αγροτικής και παράκτιας υδρολογίας, της στοχαστικής υδρολογίας, της υδρολογικής και ποιοτικής προσομοίωσης, της εδαφικής διάβρωσης και της μεταφοράς φερτών υλών, της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών χρήσης γης σε κλίμακα λεκάνης απορροής, της πρόγνωσης, εκτίμησης κινδύνου και χαρτογράφησης πλημμυρών, καθώς επίσης και της λειψυδρίας και ανάλυσης ξηρασιών. Έχει γράψει αρκετά βιβλία και έχει συντάξει ή συμμετάσχει σε πάνω από 60 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε πάνω από 80 δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει και πολλές επιστημονικές τεχνικές εκθέσεις.

 

Η Καθ. Μ. Μιμίκου έχει συντονίσει αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και έχει επιβλέψει 30 διπλωματικές και 55 μεταπτυχιακές εργασίες, ενώ από την επίβλεψη εργασιών σε διδακτορικό επίπεδο, 3 διατριβές ολοκληρώθηκαν και 2 βρίσκονται σε εξέλιξη κατά την τελευταία πενταετία. Έχει μεγάλη διοικητική εμπειρία, ακαδημαϊκή και μη. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, Διευθύντρια του Τομέα Υδρολογίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθύντρια του Τομέα Υδατικών Πόρων. Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαικών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία υπήρξε και επιστημονική υπεύθυνη συνολικού χρηματοδοτούμενου ύψους περίπου 5.300.000€, καθώς και σε ευρωπαικά ανταγωνιστικά προγράμματα, στα οποία υπήρξε επιπλέον και συντονίστρια συνολικού ύψους περίπου 8.900.000€. Επίσης, έχει συμβάλλει ως μέλος εξωτερικών συμβουλευτικών επιτροπών στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της ΕΕ, ως πρόεδρος και μέλος συμβουλευτικών και οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων, ως μέλος διαφόρων ευρωπαϊκών επιστημονικών δικτύων όπως: EurAqua, EXCIFF κ.α., ενώ έχει ιδρύσει το εθνικό ακαδημαϊκό δίκτυο στην Υδρολογία και τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων «ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ».

 

Έχει ακόμα συνεισφέρει ως σύμβουλος μηχανικός στην ΕΕ, σε ελληνικά Υπουργεία, σε δημόσιους οργανισμούς και σε ιδιωτικές εταιρίες. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη σε πολλά ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα (περισσότερα από 30) και σε ανταγωνιστικά προγράμματα εθνικής χρηματοδότησης σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων: EPI, i-adapt, SPI-Water, ETC/W, FLADAR, OpenMI-Life, MEDDMAN, FLOODMED, ENRICH, EUROHARP, CHESS κλπ.

 

Συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα νερά (μέλος των ομάδων εργασίας στην ΕΕ) και της Οδηγίας για τις Πλημμύρες με κύρια κατεύθυνση την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων συνδεδεμένο με τα Διαχειριστικά Σχέδια λεκανών απορροής. Οι προσπάθειες και τα ενδιαφέροντά της σήμερα εστιάζονται στη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας μέτρων και παρεμβάσεων σε κλίμακα λεκάνης απορροής με σκοπό την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα επιφανειακά και υπόγεια υδάτινα σώματα.